Geleceğin Teknolojileri

Geleceğin Teknolojileri

Teknolojideki hızlı gelişim sayesinde askeri alanda zor ve tehlikeli görevler için yürütülen insansız araç çalışmaları hız kazanıyor. Drone olarak da bilinen insansız hava araçları uzun zamandır sivil ve askeri amaçlarla kullanılıyor. Askeri drone’lar günden güne gelişirken son olarak donanma güçleri de drone dünyasına insansız deniz araçlarıyla adım attı.

İnsansız gemi fikri ilk olarak, 2000 yılında Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze avcısı USS Cole’a (DDG 67) yapılan terör saldırısının bir daha yaşanmaması için planlanan önlemler kapsamında ortaya çıktı. 2014 yılında küçük insansız gemiler test edilerek donanma tarafından hizmete alındı.

Geleceğin deniz savaşlarında, insansız deniz araçları veya gemilerinin önemi hızla artarken ABD donanması da daha gelişmiş insansız gemiler için çalışmalarını hızlandırdı. Denizde mürettebatlı savaş gemilerine eşlik etmek için inşası planlanan orta ve büyük insansız gemiler farklı görev ve pozisyonlarda bulunabilecek. Orta büyüklükteki insansız gemiler, tehditleri erken tespit etmek için filonun önünde seyreden sensör görevini yaparken büyük insansız gemilerin saldırı özelliklerine sahip olması hedefleniyor.

Yorum Yok

Yorum Yap